1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. 5 przepisów na odchudzające zupy

5 przepisów na odchudzające zupy

Zobacz galerię 7 zdjęć
Wiele diet odchudzających jest bardzo restrykcyjnych. Właściwie z dnia na dzień wymagają one od nas ograniczenia kalorii do minimum i przyjmowania głodowych porcji jedzenia. Oto przepisy na pożywne zupy, od których nie przytyjesz!

Wiele diet odchudzających jest bardzo restrykcyjnych. Właściwie z dnia na dzień wymagają one od nas ograniczenia kalorii do minimum i przyjmowania głodowych porcji jedzenia. Tymczasem, żeby schudnąć, paradoksalnie... musimy spożywać również tłuszcz, bo inaczej nasz organizm wpadnie w "panikę" i zacznie go jeszcze bardziej kumulować. Oto kilka sprawdzonych przepisów Moniki Mrozowskiej na odchudzające... zupy!

Norweska blomkalsuppe

Składniki:
  • 1 kalafior
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
  • 4 kromki chleba razowego
  • pęczek koperku
Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w wywarze warzywnym ok. 10 minut. Masło podsmażamy z mąką na patelni i robimy zasmażkę, którą następnie łączymy z zupą. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Żółtka mieszamy ze śmietaną na jednolitą masę. Kromki chleba kroimy w małą kostkę i podpiekamy na suchej patelni, aż będą chrupiące. Koperek drobno szatkujemy. Żółtka pomieszane ze śmietaną dodajemy do zupy po zdjęciu z gazu (nie gotujemy!) i dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy razowymi grzankami i koperkiem.

Gruzińskie czanachi

Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 3 żółte papryki
  • 2 średnie bakłażany
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 kg świeżych pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki i wrzucamy ją na dno garnka z oliwą. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na cebulę. Papryki, obrane marchewki i bakłażany również kroimy w kostkę i pomieszane wrzucamy na ziemniaki. Na samej górze układamy ćwiartki pomidorów. Przykrywamy pokrywką i na małym ogniu (bez mieszania) dusimy minimum 1 godzinę. Po tym czasie wszystkie warzywa puszczą soki, ugotują się, ale nie przypalą. Na talerzu posypujemy danie poszatkowaną natką pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku.

Horiatiki, czyli wiejska, grecka zupa

Składniki:
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 2 pory (tylko jasna część)
  • 2 pomidory
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 litr wody
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę, ale bez obierania. Pory w cienki plasterki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na osiem części. Do garnka wlewamy wodę, a następnie wrzucamy wszystkie warzywa poza pomidorami. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Następnie dorzucamy pomidory, dodajemy sok z cytryny i gotujemy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z gazu i na koniec dodajemy oliwę oraz sól i pieprz do smaku.

Marchewkowa

Składniki:
  • 750 g marchewki
  • 300 ml wody
  • duży pęczek świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania: Marchewki obieramy ze skóry, kroimy w cienkie plasterki, wrzucamy do garnka  zalewamy wodą. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Kolendrę szatkujemy. Ugotowaną marchewkę zdejmujemy z gazu i miksujemy na krem. Można zmiksować marchewkę razem z kolendrą albo po prostu posypać zupę dużą ilością kolendry już na talerzu.

Mulligatawny

Składniki:
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 2 łyżeczki kminu
  • 2 łyżeczki anyżu
  • 1/4 łyżeczki kozieradki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 litra wody
  • 1/2 białej cebuli
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól do smaku
  • 200 g ryżu basmatii
Sposób przygotowania: Cebulę drobno szatkujemy, a czosnek wyciskamy. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy przepłukaną czerwoną soczewicę. Dorzucamy cebulę, czosnek oraz marchewkę. Obieramy i ścieramy na drobnej tarce imbir, który również dorzucamy do zupy. Dodajemy całą zmieloną mieszankę przypraw oraz kurkumę i gotujemy zupę ok. 15 minut. W tym czasie w drugim garnku gotujemy ok. 10 minut ryż basmati w lekko osolonej wodzie (dwukrotna ilość). Po 15 minutach gotowania zupy dodajemy pomidory, mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Gotujemy jeszcze 2 minuty i zdejmujemy z gazu. Solimy do smaku i miksujemy na jednolity krem. Do miseczek nakładamy trochę ugotowanego ryżu i trochę gęstej zupy.

 

Więcej w książce "Zupy moc" Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.

Autopromocja
Zupy moc
Autopromocja

Zupy moc

Monika Mrozowska Zobacz ofertę promocyjną

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE