Niezarejestrowany? |  Zapomniałeś hasła?

Zwierciadło forum

#101 2010-02-02 14:14:33

gosik
Użytkownik

Re: Odchudzanie

minina napisał:

punkt 2 i 3 sa dosc sniadaniowe, moze w przyszlosci zamienisz 3.  na cos bardziej obiadowego np piers kurczaka + salatka. 4. to moja ulubiona strawa mniam mniam.

termos fajna sprawa smile

no ja sushi traktuję obiadowo, bo mamy taniego dostawce i objadam się praktycznie codziennie:)

#102 2010-02-02 20:31:22

minina
Użytkownik

punkt 1, 2, 3 ( i 5 zreszta tez) wygladaja dla mnie na sniadanie smile. - cztery sniadania i obiad smile.

#103 2010-02-03 09:32:46

gosik
Użytkownik

minina napisał:

punkt 1, 2, 3 ( i 5 zreszta tez) wygladaja dla mnie na sniadanie smile. - cztery sniadania i obiad smile.

woedziałam, że coś nie tak robie;)

dawaj swoją złotą piątkę!

elbereth, co sie nam lenisz?!smile

wracaj!!@!

#104 2010-02-03 09:49:56

koralina
Użytkownik

Drogie koleżanki od "odchudzania",

dawno mnie tu nie było. Gosik, bardzo fajny ten twój pomysł z 5 posiłkami dziennie. Mam tutaj małą radę dla Ciebie, a właściwie to rad kilka. Po pierwsze, 50% Twoich posiłków powinny stanowić warzywa i owoce, a pozostałe 50% węglowodany, mięso, sery, ryby, tłuszcze. Po drugie staraj się nie łączyć owoców z białkiem zwierzęcym ( np. z serkami - wtedy fundujesz sobie nieprawidłową pracę jelit). Po trzecie, jeżeli możesz ni spożywaj mięsa w ogóle, albo przynajmniej nie częściej niż raz na tydzień. Ostatnio gastrolog mnie poinformował, że żeby prawidłowo mógł żołądek trawić należy sobie odpuścić produkty typu light ( np. sery - bo zawarte w nich tłuszcze wspomagają prace jelit).

Ja się do tych zasad stosuje od mniej więcej tygodnia - trochę z konieczności ( mam chore jelita), a bardziej z świadomości i czuje się coraz lepiej. Staram się ograniczyć też mocno cukry, choć obok Haagen Dazs obojętnie przejść nadal nie umiem...ech... Ale za to coraz mniej rodzynek podżeram koleżance "z biurka na przeciwko" wink

#105 2010-02-03 10:58:53

minina
Użytkownik

oto jak ja jem smile
1. owsianka na mleku tlustym smile ( juz nie jem muesli)
2. jablko+ winogrona+ rodzynek garstka
3. surowe marchewki + grapefruit (posypuje slodzikiem,a marchewke w slodzik pakuje tez yikes))
4. piers kurczaka (wczoraj byl np mielony ;0) + warzywa (wczoraj fasolka szparagowa)
5. jogurt lub serek wiejski

Koralina, a dlaczego odradzasz mieso ( =akceptujesz max raz na tydzien)?
ja zrezygnowalam z ryzu, makaronow i chleba. Zrezygnowac w moim slowniku oznacza, ze jem b rzadko, okolo raz na 2 tyg.
Haagen Dazs tez lubie hmm.
wczoraj kupilam sobie sok pomidorowy, na dzisiaj smile

#106 2010-02-03 11:27:12

koralina
Użytkownik

Odradzam mięso z kilku powodów:
1. jest ciężko strawne, spowalnia metabolizm, a to nie jest dobre, jeżeli ktoś chce schudnąć.
2. zakwasza organizm
3. zwierzęta są karmione mączką rybną lub podawane im są sterydy po to, by szybciej przybierały na wadze.

Mięso można jeść ale ekologiczne, czyli z wolnego chowu, a takie jest na ogół bardzo, bardzo drogie. Ja sobie robię fetę i raz na 2 tygodnie przyrządzam pierś z kaczki, a tak to wsuwam warzywa i rybę. Serów też już prawie nie jem.

#107 2010-02-03 11:34:30

minina
Użytkownik

przekonalas mnie smile. to ja tez przerzuce sie na rybe.
moj brat nie je miesa od 14lat. ma super wyniki badan i sylwetke tez wzorowa. pewnie cos w tym jest.

#108 2010-02-03 12:42:48

gosik
Użytkownik

ale jak tę rybe przyrządzać, żeby się nie znudziła juz 3 dnia....smile ja gotowałam na parze, ale jakoś bez smaku wychodziło sad piekarnik mam zepsuty - póki co, coś jeszcze...? koralina podrzuć fajne pomysły z cyklu ryba na 120 sposobów smile

Ostatnio edytowany przez gosik (2010-02-03 12:43:25)

#109 2010-02-03 23:28:54

minina
Użytkownik

moze smaku dodadza przyprawy? ja nie zaluje czosnku i pietruchy (ma je w postaci przypraw smile)

#110 2010-02-04 00:52:41

elbereth
Użytkownik

Czosnek i pietruszka jakos wg. mnie do ryby nie pasuja, ale to moze kwestia gustu. wink Cytryna i koperek sa za to idealne. Ja robie to tak :
-filet mrozonej lub swiezej ryby np losos ,dorsz lub cokolwiek sie lubi
-lyzka oliwy z oliwek, pol wycisnietej cytryny , szczypta pieprzu i soli (wymieszac razem) ,mozna dodac ziola lub swiezy koperek (ja koperek dodaje juz po grillowaniu lub pieczeniu)
Tak przyprawiona rybe mozna grillowac na patelni (uzywam takiej wlasnie do grillowania bez zadnego tluszczu oprocz oliwy z cytryna)-3 minuty z kazdej strony  lub upiec w piekarniku w temp. okolo 185C przez 20 min)
Nie wiem czemu ostatnio nie moge zniesc zapachu lososia ,ktory z cytryna wcale nie ma tego "rybiego" nieprzyjemnego smaku ,ani zapachu -ale jakos mam uraz. W kazdym razie ryby sa na pewno dla nas bardzo zdrowe i idealne dla diety) Z lososiem polecam fasolki szparagowe (bez panierki niestety). wink
Inna ryba ktora czesto jem jest tunczyk. Moja ulubiona salatka z makaronem i tunczykiem:
-puszka tunczyka w sosie wlasnym
-czerwona fasolka z puszki
-szklanka makaronu razowego (fussili)
-pomidorki koktailowe przekrojone na pol
-pol malej czerwonej cebuli
-garsc posiekanej pietruszki
-przyprawy (sol ,pieprz i co sie lubi wink -ja dodaje troche tabasko
I wiadomo -makaron ugotowac, fasolki i tunczyka odsaczyc ,cebule posiekac  ,wszystko wymieszac i przyprawic. Dobrze smakuje lyzke majonezu z tym hmm ,ale sobie ten majonez ostatnio odpuszczam oczywiscie. Bez tego tez jest niezle.
Ostatnio tez przekonalam sie do krewetek, przestalam je widziec jako "rozowe robaki" i naprawde polubilam. Jest mnostwo przepisow na krewetki ,ale chyba najprostszy to salatka z ogorkiem ,avokado ,salata lodowa albo zupa ktora robie dosyc czesto i jest naprawde genialna
Jutro napisze przepis na zupe z krewetkami -jest z makaronem ryzowym ktory jest niskokaloryczny. Oprocz tego sa w niej kielki , jakies inne warzywa (zapomnialam co) ,sos sojowy.

#111 2010-02-04 10:41:34

minina
Użytkownik

elbereth, ja jestem milosnikiem czosnku, dlatego dla mnie pasuje do wszystkiego smile
dzis sprobuje Twojego przepisu (cytryna+oliwa z oliwy itd).
tunczyka nie lubie, za to moj maz, chyba byl w poprzednim wcieleniu tunczykiem, bo moze go jesc na okraglo. dostanie dzis salatke a la elbereth smile
a na przepis na zupe krewetkowa czekam ja, uwielbiam te różowiaki smile

#112 2010-02-04 11:44:43

koralina
Użytkownik

Ja uwielbiam rybę z czosnkiem i pietruszką... zwłaszcza pieczoną w folii, np. pstrąga. Do łososia koperek jest doskonały. Ostatnio smażyłam mirunę z fenkułem i cebulką, uprzednio marynowałam w sosie sojowym i mirinie, dodałam trochę pieprzu.  Po prostu przepyszne.

Krewetki też lubię, najbardziej smażone z warzywami, sosem sojowym, tajską bazylią i makaronem ryżowym. Dobre są też w zupie green curry. Kiedyś lubiłam je też w sushi..ale chwilowo mam przesyt tego dania i kompletny brat ochoty na  japoński przysmak.

#113 2010-02-04 17:49:14

elbereth
Użytkownik

Oto przepis na zupe krewetkowa:

Ingredients
1 litre fresh chicken stock
2 tbsp hoisin sauce
2 tbsp oyster sauce
1 tbsp fish sauce
1 x 10g sachet instant miso soup
2” ginger, peeled and finely sliced
200g rice noodles
100g shiitake mushrooms
1 green chilli, de-seeded and finely chopped
300g peeled, raw king prawns
200g asparagus, trimmed and cut into 2” pieces
100g mange tout or sugar snap peas, shredded
200g beansprouts
Nutritional info
200 calories per serving
For the garnish
1 tsp sesame oil
4 spring onions, shredded
Small bunch coriander
1 lime, cut into 4 wedges
Method: How to make spicy prawn noodle soup
1. Bring the chicken stock to a simmer in a large pan along with the hoisin, oyster, fish sauce, miso and ginger. Simmer uncovered for 5 minutes.

2. Cook the noodles according to the packet instructions.

3. Add the mushrooms and chilli to the broth and continue to simmer for 3 minutes, add the prawns, asparagus and mange tout and simmer for a further 3 minutes. Finally heat through the beansprouts for 1 minute before seving.

4. Divide the noodles between four large deep bowls and spoon over the soup (making sure that every body gets an equal amount prawns and vegetables). Divide the sesame oil between the bowls, scatter over the spring onions and coriander leaves and serve with a wedge of lime.

Mysle ,ze na pewno znacie dziewczyny angielski, a jezeli nie to przetlumacze. Zdaje sobie sprawe ,ze tu jest strasznie duzo skladnikow z czego nie wszystko mozna w PL dostac . Ja czesto cos pomijam (np fish souce albo znap pease) ,nawet miso nie jest tu konieczne ,bo mozna uzyc po prostu sosu sojowego.
Ogolnie bardzo dobra zupka, ktora mozna sie najesc i nie czuc sie winnym.
Mysle ,ze jutro dodam swoja uproszczona wersje tej zupy po polsku. smile

#114 2010-02-08 17:35:12

elbereth
Użytkownik

-wyglada na to ,ze nie macie czasu pisac ,bo w weekend robilyscie moja zupe ,a teraz po tym sprzatacie.. wink

- a ja ostatnio nic nie chudne, chyba trzeba sie bardziej zdyscyplinowac.

#115 2010-02-08 19:36:12

minina
Użytkownik

zupy nie robilam, za duzo skladnikow, za duzo zachodu smile (jak dla mnie).  za to zrobilam mezowi salatke z tunczyka a la elbereth i byl zachwycony smile
nadal cwicze na czczo, z rana dnia kazdego smile. ostatnio podjadalam produkty godne upomnienia smile, obiecuje poprawe...
na razie sie nie waze, poczekam jeszcze 2 tygodnie smile

#116 2010-02-08 21:08:36

elbereth
Użytkownik

- super ,ze salatka smakowala -mysle ,ze to fajna szybka opcja i raczej zdrowa. Co do zupy to wiem, mozna sie przestraszyc! wink Teraz nie mam czasu, ale obiecuje wyslac swoja uproszczona wersje, jest naprawde  super!

#117 2010-02-08 21:31:55

minina
Użytkownik

to ja czekam na uproszczona wersje zupy smile, jak przyjdzie czas smile

#118 2010-02-08 21:35:01

Indra
Użytkownik

minina napisał:

elbereth, ja jestem milosnikiem czosnku, dlatego dla mnie pasuje do wszystkiego smile
dzis sprobuje Twojego przepisu (cytryna+oliwa z oliwy itd).
tunczyka nie lubie, za to moj maz, chyba byl w poprzednim wcieleniu tunczykiem, bo moze go jesc na okraglo. dostanie dzis salatke a la elbereth smile
a na przepis na zupe krewetkowa czekam ja, uwielbiam te różowiaki smile

Oh, ryba, czosnek, pietruszka i limonka...Jak dla mnie nie do pobicia. Uwielbiam. Wlasnie sobie kulinarnie dogodzilam i poddalam konsumpcji lupacza z dorszowatych z pietrucha, czosnkiem i limonka. Do tego brokuly smile Mniam.
Do ryb dodaje czasami biale winogrona. Wrzucam do rybiego brzucha biale winogrona, czosnek w lupinkach i pietruche, zawijam rybe w folie i do piekarnika. Przed zawinieciem skrapiam sokiem z winogron. Podaje najczesciej z mango i melonem. Podsumowujac: rybe, czosnek, pietruche i owoce to ja moge co dzien, do znudzenia big_smile

Co do zupy z owocami morza, to moja ulubiona:
Kostke warzywna w wodzie rozpuscic, dodac troche warzyw z "warzywa na patelnie z przyprawa orientalna Hortexu" (przyprawe juz nie koniecznie), marchewke w paseczki pokrojona i jak warzywa zmiekna wrzucic owoce morza, kawalki ryby jak sa. Sos rybny tez mozna dorzucic. Jak znajde to dodaje jeszcze wodorosty suszone lub swieze. Podaje sie to z makaronem ryzowym. Przepis z ktoregos Zwierciadla, poprawki moje big_smile Zapychajace i na pewno zdrowe.

Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, ze muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale Ty, Panie, wiesz, ze chciałbym zachować do końca paru przyjaciół.

#119 2010-02-08 23:00:33

elbereth
Użytkownik

-moim zdaniem ryba ma za delikatne mieso ,zeby przyprawiac je czosnkiem ,ale przeciez nie bedziemy sie o to klocic -bo jezeli tak wam smakuje, to przeciez o to tylko chodzi -prawda? smile
Tesknie za smakiem swiezo zlowionej morskiej ryby ,to zupelnie co innego niz mrozone filety albo nawet swieze ryby ze sklepu. Jadlyscie kiedys rybe morska tak nie dluzej niz godzine po zlowieniu?
Niebo w gebie, po prostu smakuje genialnie tylko z sola, pieprzem i ziolami.

#120 2010-02-09 09:16:48

mint
Gość

Witam chudzinki!
odchudzanie to niekończący się temat szczególnie przy kawie i ciachu...
Ale tak serio!
Mam 34 lata, 3 dzieci, ciekawą prace zawodową i ogólnie udane życie. No i oczywiście pojawiła się duża nadwaga> gdy na wadze zobaczyłam prawie 90 kg( wzrost:172) od razu podjęłam decyzję ( nie od poniedziałku- od już). To było w Dzień Matki czyli 26 maja. Od tamtego czasu było różnie, były miesiące kiedy nie drgnęło nawet o kilka gramów, ale potem raptownie np. 2 kg. W sumie schudłam 14 kg. To 2-3 rozmiary mniej!
Ale nie odchudzam się jakimiś tam dietami różnych doktorów. Przyjeżdża do mnie dietetyczka( raz w miesiącu, czasem częściej- ja decyduję) i ustalamy menu do naszych( calą rodziną dbamy o zdrowie) potrzeb, preferencji smakowych i czasowych oczywiście!.
Nie jestem głodna, chudnę powoli, ale nie ma czegoś takiego jak rozstępy czy inne niespodzianki np. na skórze. Fakt, nie jest to spektakularne, ale myślę, że do lata osiągnę wymarzone 65 kg a potem będę je tylko pielęgnować. Zmieniliśmy nawyki żywieniowe i jesteśmy bardzo zadowoleni. Oczywiście cwiczenia też sąwskazane, ale o tym napiszę Wam następnym razem. Pozdrawiam , trzymajcie się!

#121 2010-02-09 10:01:52

minina
Użytkownik

Indra , to ja dzis bede jesc twoja zupe. w sumie skladniki wszystkie mam oprocz owocow morza hehee, ale sobie zorganizuje.
swiezej ryby z morza nie jadlam chyba nigdy , tylko z jeziora, tez byla pyszna.

mint, trzymam kciuki! na pewno ci sie uda do lata osiagnac 65kg. chudnac lepiej powoli, choc chcialoby sie szybko.
a rozstepy nie powstaja przy chudnieciu, tylko tyciu. gdy sie raptownie tyje  i skora nie daje rady sie na tyle rozciagnac , to peka= rozstepy. podczas ciazy to standard rowniez. mozna temu zapobiegac stosujac rozne specyfiki. moja metoda jest od stu lat nastepujaca: po kapieli cala smaruje sie oliwka do ciala. poniewaz nie wycieram sie nigdy po myciu, zadne balsamy nie zdaja u mnie egzaminu ,bo sie robi bloto, za to oliwka jest w sam raz. i choc w ciazy przytylam 25kg (hihi), to nigdzie sie nie rozstapilam. polecam wam jakby co smile

#122 2010-02-10 12:19:01

Indra
Użytkownik

minina napisał:

Indra , to ja dzis bede jesc twoja zupe. w sumie skladniki wszystkie mam oprocz owocow morza hehee, ale sobie zorganizuje.
swiezej ryby z morza nie jadlam chyba nigdy , tylko z jeziora, tez byla pyszna.

No to smacznego! Ja mam ten komfort (o ile moge tak powiedziec), ze u mnie wszystko co zyje w wodzie jest ogolnie dostepne. Tak pisalam o tej zupie, ze chyba zahacze o market jutro albo w piatek i sama sobie zrobie smile Zawsze dodaje brazowy makaron ryzowy i zielonej dymki jak juz wszystko jest na talerzu. A doprawic to mozna wedle uznania. Ja nawet czasami ta przyprawe co jest razem z warzywami dorzucam. Ale na pewno sama wiesz najlepiej co lubisz i jak smile

Ja chudnac nie chcialam, chcialam za to nie tyc i w zwiazku z powyzszym musialam zmienic troche moje zwyczaje zywieniowe i styl zycia i okazalo sie ze zaczelam chudnac. Ot tak sobie, bez specjalnych wyrzeczen. Wiecej ruchu zdecydowanie pomaga, wiec zamiast na autobusie polegam na swoich nogach, nawet jak spacer z domu do pracy zajmuje mi 50minut i zamiast smazenia gotowanie na parze i piekarnik. Jablka, niezastapione, stare jablka, ktorych nikt nie docenia, lunche to mix roznych salat i na to tunczyk z puszki bez zadnych sosow pomidorowych itp, albo jakas inna ryba w zalewie wlasnej. I tak leci pomalu waga na dol smile Do diet to ja sie nie nadaje, bo sa dwie rzeczy z ktorych nigdy przenigdy bym nie zrezygowala, mianowicie majonez winiary i wino big_smile Aaa, i aktiwie waniliowa sobie podjadam czasami smile Mysle, ze ruch i zwracanie uwagi na to co, jak i kiedy sie je powinno wystarczyc smile

Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, ze muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale Ty, Panie, wiesz, ze chciałbym zachować do końca paru przyjaciół.

#123 2010-02-10 15:58:31

minina
Użytkownik

indra , zupa wspaniala, bbb mi smakuje. taka prosta w wykonaniu, b dziekuje za przepis mniam mniam.

zgadzam sie z toba w 100%. diety to sie do niczego nie nadaja, dla mnie tez. ja po prostu lubie za duzo rzeczy smile
u mnie podstawa to ruch i swiadome  jedzenie, a nie ze tak to nazwe bezmyslne wpie...anie czegokolwiek smile w sumie to wszystko jest dla ludzi, ale w normalnych ilosciach.
ja za 2 tyg sie zwaze, ale juz dzis moge powiedziec, ze dzieki temu ,ze codziennie od 6tyg cwicze rano moja figura wyglada o niebo lepiej smile

#124 2010-02-10 17:59:02

Indra
Użytkownik

minina napisał:

indra , zupa wspaniala, bbb mi smakuje. taka prosta w wykonaniu, b dziekuje za przepis mniam mniam.

zgadzam sie z toba w 100%. diety to sie do niczego nie nadaja, dla mnie tez. ja po prostu lubie za duzo rzeczy smile
u mnie podstawa to ruch i swiadome  jedzenie, a nie ze tak to nazwe bezmyslne wpie...anie czegokolwiek smile w sumie to wszystko jest dla ludzi, ale w normalnych ilosciach.
ja za 2 tyg sie zwaze, ale juz dzis moge powiedziec, ze dzieki temu ,ze codziennie od 6tyg cwicze rano moja figura wyglada o niebo lepiej smile

Ciesze sie, ze smakowala smile I wlasnie dlatego, ze jest tak prosta bardzo ja lubie. Warzywa mozna wrzucac wedle uznania, ja akurat upodobalam sobie ta mieszanke orintalna, bo sa tam chinskie grzyby smile

Ja zawsze powtarzam, ze urodzilam sie zeby jesc, wiec mnie diety nie dotycza. Zwyczajnie nie mialabym serca do samej siebie, zeby sie katowac i mimo ze za slodyczami nie przepadam, nie umialabym sobie odmowic sernika wiedenskiego albo placka z jablkami big_smile

Z cwiczeniami jest tak, ze sama nie moge siebie zmotywowac, a jakos nie moge znalezc nikogo kto by ze mna np pobiegal, czy wyciagnal na silownie. Natomiast ja bardzo lubie chodzic i postanowilam to wykorzystac. Szybki spacer z samego rana bardzo dobrze wplywa na moja kondycje. Poza tym po pracy polowe drogi tez staram sie przejsc niz przejechac. Do tego, poniewaz ja pracuje w roznych biurach, ktore czescto w ciagu dnia musze zmieniac, zamiast prosic ochrone zeby mnie podwiezli, zaprzegam nogi do roboty. Zaczelam te spacery dwa tygodnie temu i musze napisac, ze juz czuje i widze roznice. Czuc tez sie lepiej zaczelam i na pewno bede to kontynuowac.

Wlasnie, obzarstwo. Moj chlopak zwrocil mi jakis czas temu uwage na moje podjadanie i zapytal, czy ja naprawde czuje glod, a czy to moze jest pragnienie? Dodal, ze bardzo latwo te dwie rzeczy pomylic, jak ktos ma ochote tylko na przekaske. I jak czuje sie lekko glodna pije soki albo yerba mate i ten glodek maly przechodzi od reki, wiec jak napisalas, swiadome jedzenie i nauczenie sie odczytywania sygnalow wlasnego ciala. Zdarzalo mi sie etz jesc z nudow!! Nie mialam akurat nic ciekawego do zrobienia i zaraz napadala mnie mysl o jakiejs kanapeczce, lub czyms podobnym. Teraz kanapeczki zastepuje jablkiem albo melonem, ktory to sobie jakis czas temu upodobalam. No i pomalu z gorki big_smile

#125 2010-02-10 18:17:06

minina
Użytkownik

te grzyby tez b lubie, mung czy jakos tak sie nazywaja. czasem kupowalam je oddzielnie , pyszniutkie.
a ja ogolnie nie przepadam za zupami, a tu prosze tak mi posmakowalo.

indra a jak piechota biura zmieniasz, to ochrona tez za toba tupcze? smile

ja tez uwielbiam chodzic i jezdzic rowerem. niestety tu gdzie mieszkam rower odpada, chyba zginelabym 1. dnia. a w berlinie jest cudownie pod tym wzgledem! codziennie jezdzilam rowerem wszedzie i odbilo sie to niesamowicie na mojej sylwetce: bylam szczuplutka, jedrna i jadlam duzo i czesto i wszystko. ale ruchu mialam b duzo i tak bylo wiele lat. teraz zostalo mi maszerowanie (tez lubie) , choc  nawet to nie zawsze sprawia tu  przyjemnosc, takie tu zageszczenie na m2. smile

Ostatnio edytowany przez minina (2010-02-10 18:17:24)

Stopka forum

Zabrania się umieszczania treści obraźliwych, wulgarnych, niekulturalnych oraz niezgodnych z polskim prawem. Wszelkie wspomniane treści, publikowane na forum (w formie tekstu, zdjęć, lub innych danych), zostaną usunięte.

© Copyright Zwierciadło 2008 | projekt i wykonanie discipline Media Group